Вертикальна смуга на екрані: що робити?

07/13/23

Ноутбуки покликані служити вірою та правдою довгі роки. Але колись користувач може виявити, що з'явилася тонка горизонтальна смуга на моніторі. Безумовно, одразу виникає питання: як бути в такій ситуації? Розберемося, чому таке трапляється і як можна виправити ситуацію.

Що може послужити виникненню дефекту?

Отже, якщо ви зіткнулися з такою неприємністю, можливо, розбита матриця ноутбука. Якщо екран ноутбука покрився смужками у горизонтальному або іншому положенні, у різних колірних варіаціях, це означає, що слід розібратися у причині. Розглянемо варіанти, чому зламалася матриця ноутбука:

  • Дефект матриці через неправильну експлуатацію пристрою. Тонка горизонтальна смуга на екрані ноутбука може з'явитись, якщо користувач періодично при відкритті тягне кришку за один кут або смикає її занадто різко. Також таке можливе, якщо ноутбук транспортується без кейсу.
  • Павутинка або чорні плями можуть виникати, якщо при закритті між кришкою і основою гаджета залишається сторонній предмет.
  • Вертикальна смуга на екрані ноутбука – це наслідок неправильної роботи відеокарти або оперативної пам'яті.
  • Мерехтіння або хаотичні лінії прямо вказують на несправність у шлейфі матриці.
Що може послужити виникненню дефекту?

Виникає питання: потрібен ремонт матриці ноутбука, її заміна чи все ж таки проблема криється в чомусь іншому? Розбиратимемося далі.

Нова матриця для ноутбука – радикальний вихід із проблеми?

Підкреслимо – такі несправності можуть критися в дефекті самого девайсу, внаслідок неправильного використання, так і при некоректній роботі програмного забезпечення. Тому заміна матриці ноутбука не завжди буде доречним рішенням. Наведемо кілька порад, як зрозуміти, що матриця ноутбука розбилася і чи завжди корінь проблеми у цьому:

  • Щоб виключити механічний фактор пошкодження, спробуйте відкрити кришку ноутбука. Найчастіше йдеться про поганий контакт роз'єму шлейфу, що відображається у вигляді горизонтальної білої смуги на екрані ноутбука.
  • Якщо пошкоджено сам екран, мова може йти тільки про заміну екрана ноутбука.
  • Проблема з драйверами проявляється у вигляді тонких горизонтальних смуг на екрані ноутбука. Безумовно, тут не йдеться про розбиту матрицю ноутбука. Якщо з драйверами все гаразд, спробуйте налаштувати розширення екрана.
  • Якщо у вас є надія, що не розбилася матриця ноутбука, спробуйте очистити оперативну пам'ять спиртом. Але не забувайте про запобіжні заходи.
  • Чорні горизонтальні смуги на екрані ноутбука - це проблема, яка може починатися з перегріву графічного адаптера і закінчуватися несправністю "материнки" - багато варіантів.
Нова матриця для ноутбука – радикальний вихід із проблеми?

Ми навели основні способи, як протестувати матрицю ноутбука. Не слід виключати, що поломка викликана іншими компонентами девайса, якщо на екрані ноутбука з'явилася горизонтальна смуга, вертикальна або їх безліч.

Поява будь-яких видів смуг – це перший дзвінок, що пристрій потребує ретельної діагностики ноутбука та, найімовірніше, ремонту. Не зволікайте з моментом повної поломки - звертайтеся до Notebook-Service.

  1. 5
0
0
647