Материнська плата зламалася: що робити

07/18/23

«Материнка» служить основою для підключення всіх структурних одиниць девайсу та забезпечує їхню взаємодію. Але навіть вона сама може дати збій із різних причин. Це може бути викликано фізичними ушкодженнями, перегріванням, неполадками харчування та іншими факторами. Розглянемо, що робити, якщо зламалася материнська плата.

Як зрозуміти, що зламалася материнська плата на ноутбуці?

Отже, ви підозрюєте, що зламалася материнська плата, ознаки цього явища, наступні:

  • Відсутня картинка
  • Спостерігаються проблеми з периферійними пристроями
  • Зазначається перегрів ноуту
  • Немає звуку
  • Відображається «екран смерті»


Як зрозуміти, що зламалася материнська плата на ноутбуці?

При такому сценарії постає перед людиною непросте завдання: купувати іншу системку або спробувати відремонтувати існуючу. Далі проаналізуємо, що робити, якщо зламалася материнська плата на ноутбуці.

Що робити, якщо материнська плата зламалася?

В Інтернеті, безумовно, можна знайти безліч лайфхаків на цю тематику. На свій страх та ризик можна спробувати ними скористатися. Однак, якщо все-таки дійсно зламалася материнська плата на ноутбуці, нічого іншого порадити, крім того, як віднести її в сервісний центр, ми не можемо. Пояснимо чому. По-перше, «материнка» – це база всієї електроніки, яка за будь-якого необережного руху може остаточно вийти з ладу. Тоді користувачеві доведеться розщедритися на нову. А по-друге, перш ніж робити ремонт, потрібно провести діагностику поломки.

Кваліфіковані експерти здійснюють ремонт материнських плат ноутбука таким чином:

  • Метод перепаювання доріжок, мікросхем, контролерів та інших компонентів;
  • Шляхом перепрограмування BIOS на спеціальному апараті, якщо вона ще функціонально здатна;
  • Шляхом зміни батарейки CMOS, коли вона повністю розряджена.

І лише у крайньому випадку професіонал запропонує кардинальне рішення.

Заміна – чи все так страшно, як здається на перший погляд?

Заміна – чи так страшно як здається здавалося б?

За незнанням технологічного процесу це, безумовно, не просто хвилююче, а й згубно для лептопа. Якщо людина вирішила самостійно замінити компонент, вона може зіткнутися із низкою проблем. І однією з найпоширеніших є несумісність його з процесором, оперативною пам'яттю або GPU.

Може збентежити і вартість системки. Проте поспішаємо заспокоїти, цінова політика її сильно варіює. Щоб не помилитися з вибором і придбати сумісну, підкажемо, як дізнатися модель материнської плати. Для цього слід відкрити командний рядок (cmd) за допомогою Win+R у Віндовсі і далі ввести в ній таку комбінацію: wmic baseboard get product, manufacturer, version, serialnumber.

Чому радимо звернутися до нас?

Notebook Service має все необхідне діагностичне та ремонтне обладнання, щоб здійснити «реанімацію». А досвід нашого штату дає змогу проводити без перебільшення ювелірну роботу. Чекаємо на вас по Малій Арнаутській, 70 у місті Одеса. У вас є можливість викликати нашого фахівця до себе. Як дізнатися номер материнської плати ноутбука, ми описали вище. Просто напишіть його у формі заявки на виклик – і майстер приїде одразу з новою деталлю.

А якщо ви хочете переговорити щодо альтернатив, телефонуйте. Будемо раді надати допомогу!

  1. 5
0
0
250